beelden in hout, zwart en fluweelzacht

image.jpeg

light it up

image.jpeg

kettingzaag

Met een kettingzaag een beeld maken... dat is fun! Ik ga er helemaal in op. Hoor niets meer (oordoppen ;-), ben in een flow. Zo heb ik maanden aan El Corazon gewerkt.

Ik houd van de scheuren en barsten in het hout. Dat geeft me het gevoel van leven. Ik houd van de eigenwijsheid van hout. Als boom zit het vol leven, zien we de uiterlijke schoonheid. Daarna gebruik ik de stam om haar innerlijke schoonheid te onthullen. Ze gaat weer leven. Zie de prachtige knoesten en de onnavolgbare nerven wanneer je bijvoorbeeld een ronding maakt in het hout.

techniek

El Corazón is zo’n beeld vol met knoesten, lastig om te bewerken maar wel vol leven. Al die knoesten leverden me ook een ander probleem op. Namelijk veel kleurverschillen in het hout. Dat leidde me enorm af van de vorm en de houding, die ook om veel aandacht vragen. Daar zocht ik een oplossing voor en die vond ik... branden! Dat voelde als een Eureka-moment. Heel spannend om een beeld waar je zo lang aan hebt gewerkt in de fik te zetten. Toen deed ik het heel voorzichtig met een klein brandertje... heel veel werk. Nu gebruik ik deze techniek heel veel maar wel met een grote gasbrander. Heerlijk om te doen. Het kleine jongetje komt dan weer helemaal in me naar boven.

Terug naar El Corzón... gebrand kwamen alle kleuren hout tot één geheel. Ze werd een eenheid. Er ontstond een mooie balans tussen vorm en materiaal. En als bonus werd het hout fluweelzacht. Ze heet overigens ‘El Corazón’ - ‘Het Hart’ in het spaans - omdat op de plaats van haar hart een prachtige knoest zit. Het begin van een nieuwe tak, een nieuwe richting. Volg je hart!

Ze is voor mij nog steeds een van mijn topstukken. Ik ben trots dat ze te koop staat bij Timeless Gallery in Puerto Banus (bij Marbella) in Spanje.